SUA livrează României primul avion pentru însămânțarea norilor

Compania Fargo Jet din Dakota de Nord a livrat în România prima aeronavă specializată în creșterea precipitațiilor, consolidând astfel parteneriatul strategic dintre SUA și România și demonstrând legătura tot mai puternică în domeniul comerțului și investițiilor bilaterale, a declarat vineri ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

Diplomatul american a deschis evenimentul de inaugurare a aeronavei achiziționate de compania românească Intervenții Active în Atmosferă (IAA), destinată să sprijine agricultura prin tehnologia de însămânțare a norilor și protejarea culturilor împotriva secetei și a furtunilor cu grindină. „Astăzi sărbătorim un moment excepțional pentru inovația în agricultură și aviație în România. Acest avion reprezintă un nou capitol în lupta împotriva schimbărilor climatice, sprijinind comunitatea agricolă și parteneriatul dintre Statele Unite și România,” a spus ambasadorul Kavalec.

Kathleen Kavalec a subliniat că aeronava va ajuta la sporirea rezilienței agriculturii românești în fața schimbărilor climatice și va contribui la protejarea fermierilor de seceta extremă. Ambasadorul a felicitat companiile Fargo Jet și Weather Modification International (WMI) pentru angajamentul lor față de piața românească, considerând că acest pas va aduce beneficii pentru întreaga regiune agricolă.

Sursa: evz.ro

România tocmai a cumpărat avionul care va inflama adepții teoriilor conspirației

Avem primul avion care aduce ploaia și deși poate fi extrem de benefic și necesar pentru culturile afectate de lipsa ploilor, acest lucru poate stârni nemulțumiri și critici din partea adepților teoriilor conspirației, unii dintre ei fiind influenceri cu zeci de mii de urmăritori pe rețelele de socializare.
Vorbim despre o aeronavă care foloseşte tehnologia de însămânţare a norilor cu iodură de argint. Avionul poate zbura patru ore şi acoperă în jur de 500.000 de hectare cu precipitaţii. Grâul, rapiţa şi orzul sunt printre cele mai expuse în faţa secetei.

Cumpărat de o companie românească cu 5 milioane de dolari, aeronava poate creşte nivelul de precipitaţii cu până la 20%.

„Această aeronavă va contribui la creşterea precipitaţiilor, protejarea împotriva furtunilor cu grindină, salvarea culturilor de seceta distructivă din zonele cu ferme unde nu există acces la irigare şi la sprijinirea rezilienţei agriculturii româneşti faţă de schimbările climatice”, susține Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

În SUA, tehnologia e folosită de 70 de ani

Încă 3 avioane de acest fel urmează să fie aduse în ţară până în anul 2028.
În Statele Unite, această tehnologie este folosită de 70 de ani.

Sursa: stiripesurse.ro