România va prelua, începând cu luna ianuarie 2025, funcția de comandant al operației EUFOR Althea, în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina, pentru o perioadă de 12 luni, precizează un comunicat al Administrației Prezidențiale transmis în data de 20.06.2024, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Un detașament format din patru elicoptere IAR-330 Puma și aproximativ 100 de militari vor fi dislocați în Bosnia-Herțegovina. Soldații din țara noastră vor participa la misiuni ce vor include evacuare medicală, transport si cercetare.
EUFOR ALTHEA este o misiune lansată de Uniunea Europeană în anul 2004 sub mandatul ONU. Din anul 2021, misiunea internațională își concentrează eforturile pe instruirea și consolidarea capacităților forțelor armate din Bosnia-Herțegovina. Participarea militarilor din țara noastră la această importantă misiune internațională reflectă angajamentul României față de stabilitatea și securitatea regională.
REMEMBER
Începând cu luna ianuarie 2005, timp de un an de zile, Forţele Aeriene Române au contribuit cu forţe pentru EUFOR, în cadrul misiunii ALTHEA.
Primul detaşament, ALPHA, a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, cu destinaţia Banja Luka, în ianuarie 2005.
În iulie 2005, ALPHA a fost înlocuit de detaşamentul BRAVO.
Un număr de 110 militari au fost dislocaţi în cadrul contingentului naţional sau au fost repartizaţi direct în staff-ul EUFOR HQ.
Detaşamentele româneşti formate din patru elicoptere IAR-330 SOCAT, personalul navigant şi de mentenanţă au fost dislocate la Banja Luka şi au executat misiuni de cercetare aeriană, transport aerian, căutare-salvare şi evacuare medicală în folosul EUFOR.
Pe întreaga perioadă a anului 2005, echipajele elicopterelor IAR-330 SOCAT au îndeplinit peste 600 de misiuni însumând aproximativ 1.200 de ore de zbor. Cu această ocazie, Forţele Aeriene Române au dovedit că dispun de capabilităţi pentru executarea misiunilor încredinţate într-un mediu internaţional.
Pentru Forţele Aeriene Române, Althea a fost prima misiune într-un teatru de operaţii după cel de-al Doilea Război Mondial.